AJÁNLATUNK MIKSZÁTH NAGY KEDVENCE A PALÓC LEVES!

Az alkotója a Gundel-dinasztiát létrehozó Johann Gundel, azaz Gundel János. Johann 1857-ben indult el Bajorországból, hogy szerencsét próbáljon Magyarországon. Hihetetlen gyors és nagy ívű karriert futott be, 1867-ben már őt kérték fel, hogy Ferenc József magyar királlyá történő koronázásakor megszervezze a díszétkezést, s két évvel később saját éttermet vezetett.

Gundel sikeréhez hozzátartozott, hogy vendégköre a kor prominens személyiségeiből állt. Szívesen étkezett nála Lotz Károly, Tisza Kálmán, Tisza István, Liszt Ferenc, Klapka György, Jókai Mór és Mikszáth Kálmán is. Idáig tartanak a tények, s e ponton átveszi helyüket a pesti legendárium, amely több változatban is őrzi a palócleves létrejöttének mozzanatait. Állandó szereplői Gundel és a nagy palócként titulált Mikszáth.

Az egyik történet szerint Mikszáth kérte meg Gundelt, hogy alkosson valami olyan ételt, ami igazán ínyére lenne. Más elbeszélések szerint Gundel Mikszáth egyik születésnapjára készült efféle meglepetéssel, egy harmadik elgondolás szerint pedig az István Főherceg Szállóban 1894-ben kialakított különterem, avagy a Mikszáth-szoba avatására készült el ez az egyedülálló, a Felföld ízeit magéban hordózó, egytálételnek is beillő leves.

Gundel János mindenesetre nagyszerű fogást alkotott: zöldbabos, krumplis ürülevest, tejföllel habarva, kaporral meghintve. Ha lehet hinni a legendáknak az avatás alkalmával Mikszáthnak annyira ízlett – a menükártyán már palóclevesként aposztrofált - étel, hogy azon nyomban két tányérral is szedett magának, s nem csupán udvariasságból.

Bárhogy is történt, Gundel fogása bevonult a magyar gasztronómia történelmébe és sokak számára valós felföldi fogásként él a mindennapokban. Az eredeti recept szerint az ürühúsbólkészített pörkölt alapon kell nyugodni a levesnek, de aki ódzkodik a faggyús hús ízétől, az nyugodtan készítheti marhahúsból vagy akár sertésből is. A marha esetében érdemes lábszárból dolgozni, illetve sertéshúsnál a comb javasolt. Persze ebben az esetben az eredeti ízharmónia elvész, de helyette újak születnek.

Kóstolja a mi Palóc levesünket!